Mays, Yuwaraaj, Jousef…..

czyli kolejne spotkanie ze studentami z dalekich zakątków świata. Tym razem odwiedzili nas: 

Mays Alkhudari, pochodząca z Jordanu, studentka Management Science, która w wolnym czasie trenuje kickboxing. Opowiadała o swoim gorącym kraju- z wszędobylskimi wielbłądami, sąsiadującym z Morzem Czerwonym i Morzem Martwym. Do degustacji przywiozła nam ciasteczka sezamowe o nazwie „barazyl semirami”.

Yuwaraaj Jayllan z Malezji, studiujący w stolicy tego kraju Kuala Lumpur inżynierię chemiczną. Opowiadał o swoim kraju, równie gorącym, o krajobrazie wyspiarskim i mnogością dżungli tropikalnej. Jada się tam dużo ryb, ryżu i warzyw. W Polsce pierwszy raz widział śnieg. Trenuje piłkę nożną i …jest fanem Legii.

Jousef Khahil Arjomandi z Iranu, a dokładnie z Teheranu, gdzie studiuje inżynierię mechaniczną, a w czasie wolnym min…..gra na skrzypcach. Jego kraj jest bardzo różnorodny i pogoda jest różna- w niektórych miejscach jest zimno, a w niektórych ciepło- południowy Iran różni się od północnego. Iran słynie ze słodkości- mieliśmy okazję degustować ciasteczka pachnące kardamonem. 

Gośćmi, z ramienia Aiesek Kids, opiekowała się sympatyczna Agnieszka, studentka Technologii Energii Odnawialnej- fajnie jest znać język angielski….Wspólnie przygotowaliśmy dwie potrawy: Amany – grzanki z kukurydzą, cebulą, papryką wymieszana z majonezem i posypana mozarellą oraz Raitę- czyli drobno pokrojone winogrona, banany, jabłka, gruszki wymieszane z jogurtem- i tu uwaga- z odrobiną soli. My w podziękowaniu za wspólne zajęcia przekazaliśmy gościom wielkanocne zajączki z masy solnej malowane przez dzieci.                                 Dziękujemy za czas nam poświęcony!