Wakacyjne smaki na Mokotowie
W mroźny poniedziałek 26 lutego 2018 Kuba, Michał i Daniel – nasz wolontariusz przemycili do Ogniska wakacyjne klimaty. Chłopaki zrobili i upiekli gofry. Smakołyki rozpływały się w ustach. Powróciliśmy wspomnieniami do naszego letniego obozu w Ustce. Wakacyjny smak gofrów sprawił, że w mroźne, zimowe popołudnia stają się ciepłe i kojarzą ze słoneczymi wakacjami nad morzem.
Czy wiecie, że…
Historia gofrów sięga średniowiecza. w ówczesnym czasie były to placki z mąki owsianej i jęczmiennej, które wypiekano między dwoma żeliwnymi płatkami. w XIII wieku gofry zaczęły przymoninać plaster miodu i ten kształt przetrwał do dziś. Pierwszą gofrownicę w 1869 roku opatentował w Nowym Yorku Cornelius Swarthout of Troy. W Polsce gofry stały się atrakcją turystyczną dla dużej części bywalców nadmorskich kurortów.