POMYSŁÓW NA NUDĘ BEZ LIKU- CZYLI JAK NIE DOSTAĆ KOCIOKWIKU nr 12
„Pomysłów na nudę bez liku – czyli jak nie dostać kociokwiku” cz. 12
Witajcie Kochani!
Dziś coś smacznego, coś chrupiącego, coś, co często jadacie na śniadanie, ale zwykle kupujecie w sklepie. A teraz z racji #zostanwdomu, może spróbujecie sami upiec…
Bułeczki! Przepis jest naprawdę prosty, więc zachęcam do wypróbowania. Satysfakcja gwarantowana 🙂
Gotowi?
Zaczynamy!
Potrzebne składniki:
– ktoś dorosły do pomocy 🙂
– 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
– łyżeczka cukru
– 1 sklanka ciepłej wody (250 ml)
– 400 g mąki (ja użyłam uniwersalnej)
– łyżeczka soli
– łyżka oliwy z oliwek (do ciasta) + ok 2 łyżek dodatkowo (na później 😉 ) ***olej też się nada
– 2 łyżki ziarenek (Może być sezam, czarnuszka, słonecznik, czy cokolwiek zechcecie. U mnie był to czosnek granulowany)
– miska, blacha, papier do pieczenia, ścierka lub papierowy ręcznik
Z przepisu, wyjść może nawet 12 bułeczek. U mnie trochę mniej, bo chciałam by były większe. A Wy jakie wolicie? 🙂
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie potrzebne składniki, wysoką miskę, sklankę o pojemności 250 ml
- Do miski wsyp 7 g suchych drożdży (lub włóż 20 g świeżych), wlej 50 ml wody i wsyp łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
* Teraz drożdże będą rosły, więc ważne, by pozamykać okna – drożdże nie lubią przeciągów, za to ciepło im bardzo sprzyja 🙂 - Po upływie 10 minut sprawdź czy drożdze nabrały objętości. Powinno ich być wyraźnie więcej, a na ich powierzchni pojawią się bąbelki.
- Teraz 400 g mąki, łyżeczkę soli, łyżkę oliwy i 200 ml ciepłej wody dodaj do wyrośniętych drożdży.
- Wyrabiaj ciasto. Warto poświęcić mu kilka minut czasu i sporo energii, bo musi być sprężyste i nie może przyklejać się do miski.
- Uformuj z ciasta kulę i włóż do miski jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. *Pamiętaj przykryć miskę ściereczką i zadbać o to, by było ciepło 🙂
- Po upływie 30 minut wyjmij ciasto na obsypany mąką blat i jeszcze przez kilka minut wyrabiaj ciasto.
- Przygotuj dużą blachę i przykryj ją papierem do pieczenia.
- Włącz piekarnik i ustaw na 250 stopni. Ciasto podziel na tyle kawałków, ile chcesz zrobić bułek (pamiętaj, że podwoją w piekarniku swoją objętość).
- Uformuj kulki, lekko spłaszczając je od góry ręką.
- Do małej miseczki wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, zamocz w niej ręce i każdą kulkę ciasta nią natłuść. Kulki ciasta kładź na blasze w ostępach około 5 cm (żeby się nie posklejały, gdy wyrosną). Jeśli chcesz możesz posypać je ziarenkami, lub przyprawami.
- Włóż do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i piecz ok 12-15 minut.
Smacznego ! 🙂
Mój Domownik zrobił mi psikusa z racji Prima Aprilis i zjadł jedną bułkę zanim zdążyłam zrobić zdjęcie.
A Wy? zrobiliście już dziś komuś psikusa? 😀