POMYSŁÓW NA NUDĘ BEZ LIKU- CZYLI JAK NIE DOSTAĆ KOCIOKWIKU nr 15
„Pomysłów na nudę bez liku – czyli jak nie dostać kociokwiku” cz. 15
Witajcie Kochani w ten piękny słoneczny dzień!
Z racji, że Święta Wielkanocne zbliżają się do nas wielkimi krokami, dziś upieczemy razem pyszne ciasto cytrynowe. Nie będzie to danie FIT, ale Święta Wielkanocne są tylko raz w roku ?
Zachęcam Was, byście razem z rodzicami, opiekunami, dziadkami wspólnie w ramach relaksu przygotowali ten aromatyczny deser.
Do dzieła!
Czego będziemy potrzebować:
– 170 g masła
– 170 g cukru
– 200 g mąki
– 3 jajka
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki mleka
– cytryna
– dodatkowo 100 g cukru na sam koniec
* dobrze, by produkty były w temperaturze pokojowej
Sprzęt:
– mikser
– foremka „keksówka” lub inna (u mnie 35×12 cm)
– miski
– sitko
– tarka o drobnych oczkach
– szpatułka
Przygotowanie:
- Przygotuj miskę lub garnek, włóż do niego cytrynę i zalej wrzącą wodą (zalecane wsparcie osoby dorosłej). Po upływie ok. 1 minuty wyjmij owoc z wody.
- Mąkę i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia umieść w misce i wymieszaj. Przygotuj drugą miskę, połóż na niej sitko i wsyp tam mieszankę produktów sypkich, a następnie przesiej całość. Odstaw.
*to nam się przyda później 😉
- Jajka wbij do małej miseczki.
*będzie Ci dzięki temu łatwiej od razu je przelać do miksowanej masy.
- Używając tarki, zetrzyj skórkę z cytryny do pustego naczynia.
- Umieść masło i cukier w misce, całość miksuj aż do uzyskania gładkiej masy.
- Przelej jajka do masy i kontynuuj miksowanie aż do połączenia wszystkich składników.
- Dodaj skórkę z cytryny i dalej mieszaj.
*gdy skończysz, odłóż mikser, bo teraz potrzebna nam będzie łyżka/szpatułka
- Mieszankę mąki i proszku do pieczenia wsyp do masy, dolej 2 łyżki mleka i całość mieszaj łyżką, aż do momentu gdy połączą się składniki. Nie dłużej.
- Foremkę posmaruj masłem i obsyp mąką.
*nadmiar wysyp, niech w środku zostanie tylko to, co się przykleiło do ścianek 😉
- Ciasto przelej do formy
- Piekarnik nagrzej do 160 C i piecz ciasto przez 45 minut.
- Do niedużej miski wsyp 100 g cukru.
- Cytrynę przekrój i wyciśnij z niej sok; wlej go do cukru i całość wymieszaj.
- Po wyjęciu ciasta, od razu podziurkuj jego powierzchnię patyczkiem do szaszłyków. Wymieszaj dobrze raz jeszcze miksturę cytrynowo cukrową i nasączaj ciasto. Łyżka po łyżce.
*Poczekaj aż pierwsza porcja wsiąknie i dopiero wtedy polewaj kolejną.
- Wyjmij ciasto z foremki, gdy ostygnie …
i zajadaj 🙂
Koniecznie pochwalcie się swoimi wypiekami!