Indyjskie rewolucje w Ognisku Gocław :)

W zeszłym tygodniu w naszym Ognisku było bardzo nietypowo, indyjsko. Odwiedził nas pan Stanisław Pacholski, który zapoznał dzieci ze smakami kuchni orientalnej. Dzięki niemu niektórzy z nas po raz pierwszy w życiu mieli okazję zasmakować potraw tej egzotycznej sztuki kulinarnej. Na początku całej zabawy nasz gość przedstawił najbardziej charakterystyczne smaki Indii. Dzieci słuchały opowieści z zaciekawieniem, a następnie podzielone na małe grupy przystąpiły do działania. Pierwszą z grup był zespól kobiecy. Dziewczyny miały za zadanie doprawić kurczaka aromatycznymi przyprawami, a przy okazji poznać kilka ciekawych informacji o sztuce kulinarnej Indii. Drugi zespół natomiast składał się z samych chłopaków. Ich zadaniem było ugotowanie ryżu w mleku kokosowym z dodatkiem zielonego groszku. Gdy już wszystkie nasze przygotowania się zakończyły, nasz kurczak rumienił się  w piekarniku, a jego zapach pięknie rozchodził się w całym ognisku…Nasze danie zrobione przez pana kucharza było przepyszne, a doskonała atmosfera  zintegrowała nas do wspólnej pracy. Bardzo serdecznie dziękujemy za miłą współpracę panu Stanisławowi i czekamy na dalsze inspiracje!