Kulinarna Indonezja w bielańskim stylu;)
21.10.2016
W ubiegły piątek Pan Stanisław zabrał nas w podróż kulinarną do Malezji.
Wspólnie gotowaliśmy potrawę NASI GORENG- co w języku indonezyjskim znaczy dosłownie „smażony ryż”. Jest to danie w najprostszej postaci składające się z uprzednio ugotowanego i pozostawionego do wystudzenia ryżu, usmażonego z dodatkiem cebuli i przypraw.
Nasz utalentowany kucharz postanowił jednak delikatnie potrawę podkręcić i dla animuszu dodał sadzone jajka, co wpłynęło bardzo pozytywnie na walory smakowe potrawy. Oczywiście jak za każdym razem kilkoro z naszych dzieci brało czynny udział w gotowaniu. Pociechy zdobywają co raz więcej umiejętności w kuchni, kto wie czy w przyszłości nie powstanie nowy „Master Chef”.
Wszyscy za równo wychowawcy jak i dzieci poczuliśmy się na chwilę jak w indonezyjskiej restauracji. Danie było przepyszne, czekamy z utęsknieniem na następną kulinarną podróż z p. Stanem!