Kulinarna podróż do Chin

W czwartek 9 czerwca 2016 z Panem Stanisławem wybraliśmy się w kulinarną podróż do Chin. Na zajęciach kulinarnych przygotowaliśmy kurczaka z warzywami, kiełkami fasoli Mung, pędami bambusa i grzybami Mun   oraz makaronem ryżowym.  Dowiedzieliśmy się,  że chińskie potrawy są zdrowe i małokaloryczne, więc młodzież dbająca o zdrową sylwetkę mogła bez poczucia winy zjeść dokładkę. Potrawa smakowała także młodszym dzieciom, które jadły ją po raz pierwszy.  Zauroczeni i zachwyceni degustowaliśmy orientalną potrawę.

Czy wiecie, że

– makaron ryżowy Tao Tao powstaje z naturalnych składników: maki ryżowe i wody. Jest lekkostrawny i  nie zawiera cholesterolu ani tłuszczu

– kiełki fasoli Mung w smaku przypominają nasz polski  groszek, kiełki są bogatym źródłem wielu substancji odżywczych i witalnych oraz błonnika

– pędy bambusa choć kojarzą się nam z filmami przyrodniczymi i misiem Pandą to są one doskonałym dodatkiem do potraw, zawierają białko, węglowodany, potas i niewwielkie ilości tłuszczu, w Chinach bambus jest symbolem długowieczności

– grzyby Mun zawierają cenne związki , minerały, białko, wapń, potas, magnez, są niskokaloryczne, zawierają mało węglowodanów i tłuszczu.

Były to nasze ostatnie zajęcia kulinarne w tym roku szkolnym.

Serdecznie dziękujemy Panu Stanisławowi za kulinane podróże dookoła świata.