Kulinarna podróż do Włoch kwartalnych liderów z Ogniska Mokotów
W poniedziałek 9 stycznia 2017 roku szesnastu liderów kwartalnych z naszego Ogniska było na lunchu w Domu Zabawy i Kultury (w skrócie Dzik)
przy ul. Belwederskiej.
Z apetytem zjedliśmy tradycyjne włoskie spaghetti. Kulinarna podróż do słonecznej Italii okazała się strzałem w dziesiątkę. Potrawa była pyszna i wszyscy
z apetytem ją degustowali. Po daniu głównym przyszedł czas na deser złożony z czekoladowego bloku i nachosów.
Serdecznie dziękujemy pracownikom Domu Zabawy i Kultury za miłą i ciepłą atmosferę.
Czy wiecie, że historia włoskiego makaronu sięga V wieku. Makaron jako produkt na bazie mąki o kształcie nitek został wyprodukowany w Palermo na Sycylii, używano go jako suchego prowiantu.
Sycylijskie słowo „maccaruni”, które tłumaczy się jako „ciasto zrobione siłą” jest oryginalnym słowem, od którego pochodzi określenie makaron.
Historia sosu bolognese sięga czasów średniowiecza. Jest to ciepły sos mięsny pochodzący z miasta Bolonia. Włosi dodają do niego marchewkę, selera, pietruszkę, oliwę i pomidory. Pamiętać należy, że jest to sos mięsny a warzywa są jedynie dodatkiem.