POMYSŁÓW NA NUDĘ BEZ LIKU- CZYLI JAK NIE DOSTAĆ KOCIOKWIKU nr 12

„Pomysłów na nudę bez liku – czyli jak nie dostać kociokwiku” cz. 12

Witajcie Kochani!

Dziś coś smacznego, coś chrupiącego, coś, co często jadacie na śniadanie, ale zwykle kupujecie w sklepie. A teraz z racji #zostanwdomu, może spróbujecie sami upiec…

Bułeczki! Przepis jest naprawdę prosty, więc zachęcam do wypróbowania. Satysfakcja gwarantowana 🙂

Gotowi?

Zaczynamy!

Potrzebne składniki:

– ktoś dorosły do pomocy 🙂

– 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych

– łyżeczka cukru

– 1 sklanka ciepłej wody (250 ml)

– 400 g mąki (ja użyłam uniwersalnej)

– łyżeczka soli

– łyżka oliwy z oliwek (do ciasta) + ok 2 łyżek dodatkowo (na później 😉 )  ***olej też się nada

– 2 łyżki ziarenek (Może być sezam, czarnuszka, słonecznik, czy cokolwiek zechcecie. U mnie był to czosnek granulowany)

– miska, blacha, papier do pieczenia, ścierka lub papierowy ręcznik

Z przepisu, wyjść może nawet 12 bułeczek. U mnie trochę mniej, bo chciałam by były większe. A Wy jakie wolicie? 🙂

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki, wysoką miskę, sklankę o pojemności 250 ml
  2. Do miski wsyp 7 g suchych drożdży (lub włóż 20 g świeżych), wlej 50 ml wody i wsyp łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
    * Teraz drożdże będą rosły, więc ważne, by pozamykać okna – drożdże nie lubią przeciągów, za to ciepło im bardzo sprzyja 🙂
  3. Po upływie 10 minut sprawdź czy drożdze nabrały objętości. Powinno ich być wyraźnie więcej, a na ich powierzchni pojawią się bąbelki.
  4. Teraz 400 g mąki, łyżeczkę soli, łyżkę oliwy i 200 ml ciepłej wody dodaj do wyrośniętych drożdży.
  5. Wyrabiaj ciasto. Warto poświęcić mu kilka minut czasu i sporo energii, bo musi być sprężyste i nie może przyklejać się do miski.
  6. Uformuj z ciasta kulę i włóż do miski jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. *Pamiętaj przykryć miskę ściereczką i zadbać o to, by było ciepło 🙂
  7. Po upływie 30 minut wyjmij ciasto na obsypany mąką blat i jeszcze przez kilka minut wyrabiaj ciasto.
  8. Przygotuj dużą blachę i przykryj ją papierem do pieczenia.
  9. Włącz piekarnik i ustaw na 250 stopni. Ciasto podziel na tyle kawałków, ile chcesz zrobić bułek (pamiętaj, że podwoją w piekarniku swoją objętość).
  10. Uformuj kulki, lekko spłaszczając je od góry ręką.
  11. Do małej miseczki wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, zamocz w niej ręce i każdą kulkę ciasta nią natłuść. Kulki ciasta kładź na blasze w ostępach około 5 cm (żeby się nie posklejały, gdy wyrosną). Jeśli chcesz możesz posypać je ziarenkami, lub przyprawami.
  12. Włóż do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i piecz ok 12-15 minut.

Smacznego ! 🙂

Mój Domownik zrobił mi psikusa z racji Prima Aprilis i zjadł jedną bułkę zanim zdążyłam zrobić zdjęcie.

A Wy? zrobiliście już dziś komuś psikusa? 😀