POMYSŁÓW NA NUDĘ BEZ LIKU- CZYLI JAK NIE DOSTAĆ KOCIOKWIKU nr 8
„Pomysłów na nudę bez liku – czyli jak nie dostać kociokwiku” nr 8
Witajcie Kochani!
Nie wiem, czy wiecie, ale wczoraj był międzynarodowy dzień gofra. Dlatego chciałabym Was dziś zaprosić własnie na GOFRY.
Zróbmy je razem krok po kroku!
To nic trudnego, a warto! Przecież czując w ustach ich smak, przenosimy się wspomnieniami nad morze – w wakacyjny, ciepły czas.
Zatem do dzieła!
Czego będziemy potrzebować:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju (o neutralnym smaku)
- 1,5 szklanki mleka
- 300 g mąki pszennej (2 niepełne szklanki)
- łyżeczka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- mikser
- gofrownica
Dodatki (opcjonalnie): cukier puder, bita śmietana, owoce, krem czekoladowy …
lub co tylko sobie zażyczysz 😉
*** korzystałam z kubka o pojemności 250 ml ***
- Jajka i mleko koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki Możesz lekko podgrzać mleko.
- Przygotuj dwie miski – w jednej będzie ciasto (duża), a w drugiej będziemy ubijać białka (nie musi być bardzo duża, ale dobrze by była wysoka, bo białko nabierze objętości).
- Wlej 1,5 szklanki mleka do garnuszka i odrobinę podgrzej.
- Oddziel białka od żółtek. Polecam robić to ręką, to najbezpieczniejszy sposób jaki znam na ich oddzielenie. Miskę z białkiem odstaw na razie na bok.
- Do miski z żółtkami wlej 1/3 szklanki oleju, lekko ciepłe mleko, na końcu dodaj mąkę wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
*** jeśli masz wagę i wolisz odmierzyć na niej 300 g mąki, to pamiętaj! stawiając na wagę miskę, do której zamierzasz nasypać mąki, należy ją odtarować (jeśli nie znasz pojęcia tarowanie, polecam wygooglać 😉 )
- Nadszedł czas na miksowanie ciasta na gładką masę. Polecam pomoc rodzica, szczególnie dla naszych młodszych odbiorcó
- Po zmiksowaniu ciasta koniecznie umyj końcówki do ubijania, bo będą potrzebne do robienia piany 😉
- Weź miskę z białkiem i wsyp do niej szczyptę soli (dzięki temu białko łatwo nam się ubije).
- Ubijaj za pomocą miksera około minuty (aż zrobi się białe i nieco nabierze obijętości).
- Wsyp czubatą łyżeczkę cukru i dalej miksuj, aż białko będzie przypominało konsystencją pianę i zrobi się sztywne.
- Wracamy do miski z ciastem. Włóż do ciasta łyżkę białka i delikatnie zamieszaj. Powtarzaj ten proces aż do wykorzystania całego białka (nie używaj miksera). Upewnij się czy ciasto, które uzyskałeś/uzyskałaś jest gładkie i jednolite.
- *Zalecana pomoc dorosłych przy mniejszych dzieciach* Przygotuj gofrownicę. Zanim podłączysz ją do prądu posmaruj delikatnie olejem płyty grzewcze (robimy to tylko raz) i zamknij. Podłącz gofrownicę i poczekaj aż się nagrzeje.
- Otwórz gofrownicę. Nalewaj ciasto średnią chochelką tak, by pokryło właściwą płytkę, po czym zamknij gofrownicę. Piecz około 4 minut. Długość czasu pieczenia jest zależna od mocy gofrownicy. U Ciebie może to być krócej/dłużej. Sprawdzisz to przy pierwszym gofrze.
* Postaraj się nie otwierać jej w trakcie pieczenia gofrów, bo wtedy mogą się nie udać. Podobnie jak ciasta pieczone w piecu, gofry nie lubią gwałtownych zmian temperatury 😉
* Jeśli zależy Ci na tym, żeby gofry były chrupiące, nie kładź ich na talerzu, tylko na kratce do wypieków.
A teraz, zajadaj! …i ciesz się smakiem i wspomnieniami słonecznych wakacji!