POMYSŁÓW NA NUDĘ BEZ LIKU- CZYLI JAK NIE DOSTAĆ KOCIOKWIKU nr 8

„Pomysłów na nudę bez liku – czyli jak nie dostać kociokwiku” nr 8

Witajcie Kochani!

Nie wiem, czy wiecie, ale wczoraj był międzynarodowy dzień gofra. Dlatego chciałabym Was dziś zaprosić własnie na GOFRY.

 Zróbmy je razem krok po kroku!

 To nic trudnego, a warto! Przecież czując w ustach ich smak, przenosimy się wspomnieniami nad morze – w wakacyjny, ciepły czas.

Zatem do dzieła!

Czego będziemy potrzebować:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oleju (o neutralnym smaku)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 300 g mąki pszennej (2 niepełne szklanki)
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mikser
  • gofrownica

Dodatki (opcjonalnie): cukier puder, bita śmietana, owoce, krem czekoladowy …
lub co tylko sobie zażyczysz 😉

*** korzystałam z kubka o pojemności 250 ml ***

  1. Jajka i mleko koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki Możesz lekko podgrzać mleko.
  2. Przygotuj dwie miski – w jednej będzie ciasto (duża), a w drugiej będziemy ubijać białka (nie musi być bardzo duża, ale dobrze by była wysoka, bo białko nabierze objętości).
  3. Wlej 1,5 szklanki mleka do garnuszka i odrobinę podgrzej.
  4. Oddziel białka od żółtek. Polecam robić to ręką, to najbezpieczniejszy sposób jaki znam na ich oddzielenie. Miskę z białkiem odstaw na razie na bok.
  5. Do miski z żółtkami wlej 1/3 szklanki oleju, lekko ciepłe mleko, na końcu dodaj mąkę wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.

    *** jeśli masz wagę i wolisz odmierzyć na niej 300 g mąki, to pamiętaj! stawiając na wagę miskę, do której zamierzasz nasypać mąki, należy ją odtarować (jeśli nie znasz pojęcia tarowanie, polecam wygooglać 😉 ) 

  6. Nadszedł czas na miksowanie ciasta na gładką masę. Polecam pomoc rodzica, szczególnie dla naszych młodszych odbiorcó
  7. Po zmiksowaniu ciasta koniecznie umyj końcówki do ubijania, bo będą potrzebne do robienia piany 😉
  8. Weź miskę z białkiem i wsyp do niej szczyptę soli (dzięki temu białko łatwo nam się ubije).
  9. Ubijaj za pomocą miksera około minuty (aż zrobi się białe i nieco nabierze obijętości).
  10. Wsyp czubatą łyżeczkę cukru i dalej miksuj, aż białko będzie przypominało konsystencją pianę i zrobi się sztywne.
  11. Wracamy do miski z ciastem. Włóż do ciasta łyżkę białka i delikatnie zamieszaj. Powtarzaj ten proces aż do wykorzystania całego białka (nie używaj miksera). Upewnij się czy ciasto, które uzyskałeś/uzyskałaś jest gładkie i jednolite.
  12. *Zalecana pomoc dorosłych przy mniejszych dzieciach* Przygotuj gofrownicę. Zanim podłączysz ją do prądu posmaruj delikatnie olejem płyty grzewcze (robimy to tylko raz) i zamknij. Podłącz gofrownicę i poczekaj aż się nagrzeje.
  13. Otwórz gofrownicę. Nalewaj ciasto średnią chochelką tak, by pokryło właściwą płytkę, po czym zamknij gofrownicę. Piecz około 4 minut. Długość czasu pieczenia jest zależna od mocy gofrownicy. U Ciebie może to być krócej/dłużej. Sprawdzisz to przy pierwszym gofrze.

* Postaraj się nie otwierać jej w trakcie pieczenia gofrów, bo wtedy mogą się nie udać. Podobnie jak ciasta pieczone w piecu, gofry nie lubią gwałtownych zmian temperatury 😉

 * Jeśli zależy Ci na tym, żeby gofry były chrupiące, nie kładź ich na talerzu, tylko na kratce do wypieków.

A teraz, zajadaj! …i ciesz się smakiem i wspomnieniami słonecznych wakacji!