Przez żołądek do ….
Tradycje warto kultywować. Szczególnie jeśli są tak smaczne, jak te związane z dzisiejszym Tłustym Czwartkiem.
Świętować zaczęliśmy już wczoraj. Na zajęciach kulinarnych przygotowaliśmy oponki. Kiedy już zakasaliśmy rękawy i zagnietliśmy ciasto, wykrawaliśmy okrągłe oponki, które wrzucone na głęboki tłuszcz rosły w oczach. Potem nie zostało już nic innego jak posypać nasze kulinarne cudeńka cukrem pudrem i spałaszowac je wspólnie.
Oto nasz przepis (zdradzony przez ciocię Anię):
- 1 kg mąki
- 2 kostki twarogu
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (można zastąpić 5 dag drożdży)
- mleko dodawane wg potrzeb.
Polecamy przepis i życzymy dużo słodkości na dziś 🙂
Ciocia Gosia