Przez żołądek do ….

Tradycje warto kultywować. Szczególnie jeśli są tak smaczne, jak te związane z dzisiejszym Tłustym Czwartkiem.

Świętować zaczęliśmy już wczoraj. Na zajęciach kulinarnych przygotowaliśmy oponki. Kiedy już zakasaliśmy rękawy i zagnietliśmy ciasto, wykrawaliśmy okrągłe oponki, które wrzucone na głęboki tłuszcz rosły w oczach. Potem nie zostało już nic innego jak posypać nasze kulinarne cudeńka cukrem pudrem i spałaszowac je wspólnie.

Oto nasz przepis (zdradzony przez ciocię Anię):

  • 1 kg mąki
  • 2 kostki twarogu
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (można zastąpić 5 dag drożdży)
  • mleko dodawane wg potrzeb.

Polecamy przepis i życzymy dużo słodkości na dziś 🙂

Ciocia Gosia