Szczypta Turcji i Meksyku na Gocławiu

W dniu wczorajszym, czyli 13 stycznia gościlismy w naszym Ognisku niezwykłych Gości z Turcji oraz Meksyku. A to wszystko za sprawą międzynarodowego projektu studenckiego AISEC KIDS.

Esra – rodowita turczynka z Istambułu oraz Karla – z Meksyku są studentkami medycyny w swoich krajach, a do Polski przyjechały na 6 tygodni, by nie tylko zwiedzić Europę, ale przede wszystkim pobyć z dzieciakami i młodziezą i zarazić ich pasją do odkrywania nowych kultur, zachęcić do poznawania języków obcych.

Wspominając wczorajsze spotkanie w naszym Ognisku, myślę, że cele zostały osiągnięte! Na początku studentki opowiedziały nam trochę o tym skąd pochodzą, z czego słyną ich państwa, co ciekawego można zobaczyć, zwiedzić… a także co pysznego, tradycyjnego można zjeść!

I to był moment zwrotny! Wtedy, przeniesliśmy się do naszej jadalni, by tam przejść do działania. Nasi Goście poprowadzili dla nas warsztaty kulinarne. Pierwszą gospodynią była Esra, która dowodziała w „pitraszeniu” tureckich smakołyków. I tak, wpierw przygotowywaliśmy – paḉanga böreği. Potrzebne było m.in. ciasto filo, salami, żółty ser. My przygotowalismy również wersję wegetariańską. Następnie część grupy zajęła się przygotowaniem tureckiego napoju jogutrowego o nazwie – ayran, inni zaś – figowym deserem, a jeszcze inni – wesołym oczekiwaniem, gdyż nasza kuchnia jest zbyt mała na działania dużej grupy. Nikomu się jednak nie nudziło…

Punktem najmiliszym spotkania była oczywiście degustacja. Każdy z nas był wielce zainteresowany spróbowaniem tych egzotycznych dla nas potraw. Podczas wspólnego biesiadowania rozmawialiśmy także, zadawaliśmy przeróżne pytania. Kto nie był sprawny językowo (porozumiewaliśmy w jezyku angielskim) tego wspierała nasza ciocia Marzenka.

Już jutro spodziewmy się następnych gości, tym razem z Indii…