Warsztaty cukiernicze w Ognisku Mokotów

We wtorek 18 kwietnia 2017 w Ognisku Mokotów po raz pierwszy odbyły się warsztaty cukiernicze w ramach projektu „Naturalna słodycz”. Dzieci ze strefy młodszej upiekły ciasto marchewkowe. W środę po posiłku na deser wszyscy skosztowaliśmy smacznego wypieku.

Czy wiecie, że…

  • Marchewka jest warzywem o właściwościach leczniczych i odżywczych. Zawiera dużo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Wśród tych ostatnich najważniejszy jest beta-karoten wspomagający opaleniznę a także zapewniający prawidłowe funkcjonowanie wzroku i wzmacniający odporność organizmu.

  • Marchewkę jako warzywo ceniono już w starożytnych Chinach, jednak miała ona kolor biały. Dopiero w XVII wieku Holendrzy wyhodowali marchewkę w kolorze pomarańczowym. I ona właśnie do dziś cieszy się największą popularnością.

  • W Portugalii marchewka uznawana jest za owoc, ponieważ służy do wyrobu popularnych dżemów.