Warsztaty kulinarne

 

 Dnia 25 lutego 2016 Ognisko ,,Marymont’’ miało swój wielki – kulinarny dzień. Odwiedził Nas mistrz gotowania Stanisław Pacholski. W Naszej pięknej i nowoczesnej pracowni kulinarnej młodzież pod jego kierunkiem przyrządziła zupę tajską tom ka kai. W egzotyczne składniki do zupy: m.in. trawę cytrynową, mleko kokosowe, kiełki fasoli mung i specjalny jaśminowy ryż zaopatrzyła nas wcześniej niezawodna ciocia Małgosia. Młodzież biorąca udział w gotowaniu została wybrana spośród wielu chętnych. Na zajęciach uczestnicy wystąpili w nowych gustownych fartuszkach. Wszyscy z ochotą wykonywali polecenia Mistrza. Otrzymali pochwałę za zdyscyplinowanie i zaangażowanie podczas pracy. Nie wiedzieliśmy, że przygotowanie zupy wymaga tyle czasu. Bardzo zgłodnieliśmy, a wspaniały zapach wydobywający się z garnka jeszcze zaostrzał apetyty. Wreszcie zasiedliśmy do degustacji. Zupa okazała się wyśmienita! Dla chętnych były dokładki. Pan Stanisław Pacholski bardzo chwalił Naszą nową kuchnię i jej wyposażenie. Na koniec Mistrz dał autografy uczestnikom zajęć, a oni podarowali mu na pamiątkę laurkę. Z niecierpliwością będziemy czekać na kolejne zajęcia –z Mistrzem : )