Wielkanocne obyczaje…

We wtorek tuż przed zbliżającymi się Świętami szykowaliśmy kartki Wielkanocne.
Głównymi bohaterami naszych prac były symbole zbliżających się Świąt : zające, kurczaki, pisanki i żonkile. Z przygotowanych wcześniej przez Ciocie szablonów mogłyśmy tworzyć kolorowe kompozycje.
Wspólnie przygotowanymi kartkami obdarowałyśmy naszych sponsorów oraz najbliższych ze szkoły i domu.
Była to okazja do przybliżenia nam różnych wielkanocnych obyczajów.

Wielki Tydzień zaczyna się Niedzielą Palmową. Palemki – rózgi wierzbowe, gałązki bukszpanu, malin, porzeczek-ozdabiano kwiatkami, mchem, ziołami, kolorowymi piórkami. Po poświęceniu palemki biło się nią lekko domowników, by zapewnić im szczęście przez cały rok. Połknięcie jednej poświęconej bazi wróżyło zdrowie i bogactwo. Zatknięte za obraz lub włożone do wazonów palemki chroniły mieszkanie przed nieszczęściem i złośliwością sąsiadów.

Niewątpliwie w całej Polsce Wielki Tydzień jest tradycyjnie czasem wzmożonej pobożności i praktyk religijnych takich, jak rekolekcje, udział w nabożeństwach pasyjnych, spowiedź wielkanocna, pobożne nawiedzenie świątyń. Jest również czasem zakupów, generalnych wiosennych porządków, gotowania, pieczenia, kraszenia jajek i innych świątecznych przygotowań.

W Wielki Czwartek dokonuje się obrzęd obmycia nóg biednym i bezdomnym

Tradycyjnie, Wielki Piątek jest w całej Polsce dniem skupienia, powagi, wzmożonej pobożności, gorliwych praktyk religijnych i umartwień. Niegdyś najpobożniejsi ludzie, na znak żałoby, tego dnia zatrzymywali zegary, zasłaniali lustra, mówili przyciszonym głosem zachowywali się więc tak, jakby w domu znajdował się zmarły.

Ciekawostka:

„Pogrzeb żuru” – ostatnie dwa dni postu były wielkim przygotowaniem do święta. W te dni robiono „pogrzeb żuru”- potrawy spożywanej przez cały post. Kiedy się więc zbliżał czas radości i zabawy, sagany żuru wylewano na ziemię.
„Wieszanie śledzia”- w równie widowiskowy sposób rozstawano się ze śledziem – kolejnym symbolem wielkiego postu. Z wielką radością i satysfakcją „wieszano” go, czyli przybijano rybę do drzewa. W ten sposób karano śledzia za to, że przez sześć niedziel „wyganiał” z jadłospisu mięso.

Przed Wielkanocą robimy wielkie świąteczne porządki nie tylko po to, by mieszkanie lśniło czystością. Porządki mają także symboliczne znaczenie- wymiatamy z mieszkania zimę, a wraz z nią wszelkie zło i choroby.

Barwne jaja wielkanocne nazywamy kraszankami, malowankami lub byczkami – wtedy,
gdy są gładkie (bez wzoru), jednokolorowe. Niegdyś farbowano je w naturalnych barwnikach roślinnych. Wywar z kory dębowej dawał kolor czarny, z łusek cebuli różne odcienie barwy żółtej i brązu, sok z buraków – kolor różowy itp. Barwi się je też w specjalnie do tego celu przeznaczonych, syntetycznych farbach spożywczych kupowanych w sklepie.
Natomiast jajka pokryte wzorem noszą nazwę pisanek.

Wielka Sobota była dniem radosnego oczekiwania. Koniecznie należało tego dnia poświęcić koszyczek (a właściwie wielki kosz) z jedzeniem. Nie mogło w nim zabraknąć baranka (symbolu Chrystusa Zmartwychwstałego), mięsa i wędlin (na znak, że kończy się post). Święcono też chrzan – bo „gorycz męki Pańskiej i śmierci została zwyciężona przez słodycz zmartwychwstania”, masło- oznakę dobrobytu- i jajka- symbol narodzenie. Święconkę jadło się następnego dnia po rezurekcji. Tego dnia święcono też wodę.

Wielkanoc – Wielka Niedziela Wielkanocna – Święto Zmartwychwstania Pańskiego – w pierwszych wiekach nazywana Paschą, jest największym, najstarszym, bo wcześniej ustanowionym i najuroczyściej obchodzonym świętem wszystkich chrześcijan, odprawianym na pamiątkę Zbawczej Męki, Śmierci i przede wszystkim Chwalebnego Zmartwychwstania Chrystusa.

Po rezurekcji wszyscy, jak tylko mogą najprędzej, udają się do domów na święcone, na oczekiwaną od wielu dni ucztę wielkanocną. Poprzedza je ceremonia dzielenia się poświęconym jajkiem, wzajemne życzenia zdrowia, powodzenia i radości, uścisk i pocałunek.

W całej Polsce Poniedziałek Wielkanocny jest przede wszystkim dniem wesołości i swawoli. Najważniejszym i najbardziej znanym jest oblewanie się wodą, czyli śmigus-dyngus.

Zyczymy Wszystkim Radosnych Świąt Wielkanocnych, dobrego odpoczynku, smacznego jajka,
szalonego i wyjątkowego mokrego Śmigusa Dyngusa:) oraz samych słonecznych, spokojnych i cudownych dni