Zupa dyniowa w Jednorożcu – Ognisko Okęcie
16 listopada w sobotę odbyła się druga wycieczka z projektu Fundacji Kuchnia pt: „Mazowieckie smakołyki”. Nasza Ekipa pojechała do wsi Jednorożec w powiecie Przasnyskim.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich opowiedziały nam wiele ciekawostek związanych z regionem i tamtejszą kuchnią. Gwoździem programu była przygotowana wspólnie słynna „Zupa z Jednorożca”.
Była to zupa dyniowa na mleku z kluseczkami.
Przy przygotowaniu i jedzeniu panowała wspaniała, domowa i niezwykle ciepła atmosfera. Mieliśmy okazję poznać wiele regionalnych przyśpiewek i zasmakować innych lokalnych przysmaków.
Ten wyjazd na pewno na długo zapadnie nam w pamięć. Dziękujemy przemiłym Paniom z Jednorożca za soki z czarnego bzu i marynowane podgrzybki, oraz Fundacji Kuchnia za organizację tego wspaniałego projektu. Dzięki niemu wiele się nauczyliśmy, poznaliśmy pyszne, tradycyjne dania kuchni mazowieckiej, spotkaliśmy się ze wspaniałymi i pełnymi pasji ludźmi, a także ćwiczyliśmy nasze umiejętności prowadzenia wywiadów.
Podsumowując nasz udział w projekcie, wyszliśmy z niego ubogaceni, pełni inspiracji i podziwu, dla ludzi których poznaliśmy. Nie możemy się doczekać dalszych, wspólnych projektów!